Friday, January 30, 2009

~jangan bimbang~

jangan bimbang
tingkahmu itu aku mengerti
jangan bimbang
bisumu itu aku faham
jangan bimbang
sandiwaramu itu aku perasan
jangan bimbang
puramu itu terlihat oleh ku
jangan bimbang
aku akan diam
jangan bimbang
tidak perlu terus begitu
jangan bimbang
segalanya akan tersimpan
jangan bimbang
kerana kita tahu apa sebenarnya
jangan bimbang
kau menang bila aku terasa
jangan bimbang
kerana aku tidak peduli

Wednesday, January 28, 2009

~still~

:head_08:
perhaps there was the other way to show what i really feel right now
i'm glad that
i still here
still alive
still can breath the air
still can use my eyes sight
still can be myself
still can done my job well
almost good
still have friends around me
still have BFF
still standing on my own
still can be a dreamer
still be the competes
still be me
still can through the trouble
and
i will be still
just still

~huh...!!!~

sekarang teramat jarang ada masa untuk meng-update-kan blog ini. Banyak gambar yang ingin di upload di sini tetapi masalah conection masih menjadi masalah utama. Akan upload gambar bila mendapat conection yang strategik nanti. Masih menghitung hari untuk menghabiskan cuti yang masih bersisa beberapa hari ini. Belum sempat menyiapkan tugasan Falsafah Pendidikan dan Tamadun Islam. ISL juga masih berbaki beberapa tugasan yang belum di lunaskan. Akan banyak aktiviti pada minggu depan. Menjadi pasukan sorak yang permanent mungkin menjadi tugasan utama di hujung minggu. hehe... bersedialah pasukan sorak dari kelas PISMP-Kajian Sosial Ambilan Januari 2009 Institut Perguruan Tawau.
p/s: seakan ingin memiliki broadband pula. hehe....

Monday, January 26, 2009

~hey YOU...!~
~gUy in WhITe~
~aRiGatO GoZaiMaSu FoR dA Pic Ya...!~
~LurVe iT...~

PEACE...!:soldier_48:

Saturday, January 24, 2009

~simple~

Friday, January 23, 2009

~safe~

@upin02
~i'm home~
~arrived safely~
~can't wait to celebrate CNY~
~peng you...! hong bau na lai..!~

~tag~



Tag dari Mr Riez

1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.
2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberi award kepada anda.
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di tag)
4. Anda perlu memilih 5 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.
5. Jangan lupa melawat blog kawan anda dan meninggalkan komen menyatakan mereka telah ditag.

Ni jawapan dari aku :
1. Kota Marudu mix Kuala Penyu be Membakut
2. Teacher-to-be
3. Anak sulung dari 7 orang adik-beradik
4, Tidak menyukai a.k.a menggemari binatang terutamanya binatang berbulu. (hanya mampu memuji si binatang itu comel)
5. Suka puisi
6. Suka tengok rancangan kartun (hehe...)
7. Suka baca novel
8. Berbangsa Kadazan tapi tak berapa reti nak speaking
9. Seorang yang misteri (kali la)
10. Untalkative buddy tapi kalau kena caranya speakable jugalah

Tag dianugerahkan kepada :
1. Miss Haya (my secondary school friend)
2. Miss Zati (my classmate at ipts)
3. Miss Ell (senior at ipts)
4. Miss Ayu (junior at secondary school, batch-mate at ipts)
5. All the visitors

Wednesday, January 21, 2009

~Mr FrOggY?~

By P.Vijian Bernama - Wednesday, January 21

CHENNAI, Jan 21 (Bernama) -- It was not a a fairy tale yanked out of a children's story book but a real life ritual, where a minor girl was married off to a frog in a remote village in southern India.

Hoping that the century-year-old ritual would ward off evil and bring good omen to Pallu Puthupattu village, located about 150 km from C hennai, eight-year-old R.Vigneshwari was chosen as the bride of the hour.

Last Friday, during the harvest festival, after much ordeal, the villagers ushered the frog, fished out of a local temple pond, to the venue where the bride, clad in bridal finery, was waiting.

All the Hindu wedding rituals were performed. Half the villager played the role of bridegroom's relatives while the other acted as part of the bride's entourage at the temple ceremony.

"It is widely believed among villagers that the frog is a reincarnation of Lord Siva. Every year, this marriage is being organised. They believe that if they don't do the annual ritual, girl children would die unnaturally or houses in villages would go up in flames and famine would attack.

"We cannot deviate them from their belief. We could see that females aged 80 or 70 had performed such marriages in their childhood," S.Geetha, a local women's rights activist, told Bernama.

The village priest tied the nuptial string on the bride on behalf of the groom and the villagers solemnly blessed the "newly married couple" by showering rice and even offering small amounts of money as wedding gift.

After the marriage, the frog was returned to its natural habitat while the bride went home.

Geetha said it was customary for the village elders to select a girl who had yet to attain puberty for the ritual. Another 11-year old girl had been slated to marry next year.

The village legend goes that the people suffered from frequent natural calamities and sickness, like outbreaks of cholera, and this ritual was piously performed for divine blessing to help ease their hardship, she said.

-- BERNAMA

oRiGinAL iNfO

Monday, January 19, 2009

~19 january~

venue : online from Al-Khawarizmi Hall
temperature : hot and cold (Katty Perry Song.hehehe...)

start twinkle twinkle again
not me
just my head getting blur
again i stress this word
here after the discussion for our BIG (Bina Insan Guru)
it was a long meeting and luckily i'm not
the lucky one to be part of the AJK leader
but still i'm one of the AJK
you know i'm not really into this kind of activity
felt really terrible when i think about it
why ya?
i don't know...
hahaha...
but still i hope i can through it
still everything happen with a reason
or maybe too many reason i guess...

Saturday, January 17, 2009

~spin around~

:sweat:
since my class start,
there was too many assignment
i got from lectures.
one after another.
I really mean it you know.
they kept mentioned us that we should
act like the university student.
no play around anymore.
ISL is fun but still make my head turn around.
can't wait for SBE and BIG.
but actually i'm not interested with those activity.
some stuff need my attention more
but that make me more worried
about that and this.
everything seem to be mess around.
but i hope i manage to settle it down
before they catch me down.
wish me luck ya...!!!

~eVeRyThiNg Is uNdEr cOnTrOL~

Wednesday, January 14, 2009

~view~

Tuesday, January 13, 2009


pagi tadi, line wireless saya amat-amat memberangsangkan dan ia membuatkan saya amat gembira. Seperti biasa dan memang hobi saya untuk mendownload segalanya yang boleh didownload disini (maksud saya ruangan laman sesawang itu)

Dapat download lebih kurang 7 video klip dari youtube dan 4 mp3 dari 4shared.

List :

:sitturtle:
video klip
1. Little Turtle Xiao Wu Gui - Nicholas Teo - Smiling Pasta
2. Nicholas Teo- Dang Ni Gu Dan Ni
3. nicholas teo- wang zhi
4. Prince Turns Into Frog Opening Theme
5. Smile Pasta Music Video
6. Zhi Yin Wei Ni - Nicholas Teo
7. STACY GAGAP


:walkturtle:
mp3
1. 183 Club - Tian Mi Yue Ding
2. 183 Club - Zhen Ai
3. Smiling Pasta OST - Nicholas Teo - Little Turtle
4. Various - 183 Club - Zhe Mo

~miss u so much~













:sad:
cannot watch they action anymore.
All my favourite television programe.
can't wait for HOLIDAY to come again.

Monday, January 12, 2009

~something~

:gulp:
what wrong ya?
something happen but
i don't understand
want to let it go
just don't know how
something
still missing

~12 januari~

:soldier_03:
Ya...
Sudah kena cubit dan saya tidak bermimpi.
Pagi tadi sudah mendaftar sebagai bakal pelajar untuk ijazah.
Akhirnya, tiba juga ke landasan ini setelah beberapa kali terbengkalai
perjalanan ke arah ini.

:dancepanda:
Keputusan untuk sem 3 Foundation Year juga agak memuaskan.
Alhamdulillah.
Berkat usaha yang kurang gigih saya mampu mencapai pointer itu.
Berapa?

:boy15:

ermmm....

venue : Smk Membakut Girls Hostel
date : 4 January 2009





Kawan-kawan yang selalu menjemput untuk sama-sama bertandang ke asrama Smk Membakut. Walaupun sudah hampir 2 tahun lebih meninggalkan alam persekolahan tapi kami keep in touch juga dengan asrama ni. (konon la. hahaha...) Walau apa pun tQ geng kerana sudi menjemput aku meramaikan asrama. Apa-apahal contact2 saja.

p/s : peah...!!! gambar ko mana?

Banyak cerita yang dikumpul time ni. Bukan sesi umpat mengumpat ya. Just kongsi cerita yang tidak diketahui. Bagi kawan-kawan yang aku dapat berita dah nak bertunang tu tahniah. Yang dah kahwin ada juga. Tahniah. Lain-lain cerita tu rahsia la...!

Saturday, January 10, 2009

~noktah?~

biar bicara tentang nestapa terbentang di depan mata
namun si pejuang palsu pura-pura tidak melihat
sandiwara tercipta kononnya mangsa
apa yang dilihat pancaindera manusia
tidak senada dengan kata pelakon kejam itu
lantas apa perlu dilakukan?
bagaimana mahu menggugat kekuasaan yang berbentengkan
amarah dan dendam
mereka hanyut dalam kealpaan mengejar nama yang
untuk apa dan apa perlunya dalam hidup kita
tiada lagi pincangnya kala melihat jasad tidak bernadi
suara tiada berbunyi
tangis tiada melodi
apa lagi yang mahu ditebus?
hilang segalanya tiada kesan nyata apakah akhirnya
aku tanpa kudrat yang mampu diberi
tanpa jasa yang mampu dicurah
tanpa kekuatan untuk membela
hanya mampu menitip doa dan harapan
bersulam semangat dari kejauhan
moga damai bertapak di sana

Friday, January 9, 2009

~ingat balik~



Pada tanggal 4 januari 2009 bersamaan dengan hari Ahad entah mengapa hari tersebut sebenarnya menyingkap kenangan lalu sewaktu bergelar pelajar sekolah. Sebenarnya pada hari tersebut saya tidak bercadang untuk mengikut "rombongan" famili saya untuk menghantar adik saya ke sekolahnya (asrama yang pernah "menyaksikan" keskemaan saya). Tapi saya mengubah fikiran di saat-saat akhir. Kononnya mahu melawat sekolah lama ini. Kali terakhir saya ke sekolah tersebut adalah pada tahun 2006. Itu pun sebagai urus setia (konon) kepada pasukan GERKO asrama sekolah baru saya. Banyak perubahan yang dapat saya lihat berlaku di asrama tersebut mahupun pada bangunan sekolah yang sudah bertukar wajah (warna sebenarnya). Sangat-sangat merindui alam persekolahan. Sempat juga "bersantai" di bilik adik saya.

yang dapat dirakam oleh lensa kamera
pemandangan dari aspuri
waktu form 4 kelas aras 3 dan waktu form 5 kelas aras 1dewan.... (hehe...lupa plak nama dia)

Sekolah ni la tempat first time aku belajar untuk lebih berdikari dan jadi talkative juga with certain person. Ada lagilah banyak perkara yang berlaku kat sini. Eksperimen main dengan api dll, kena denda oleh cikgu-cikgu, ikut pertandingan itu ini, berhimpun tiap-tiap hari, pakai baju uniform tiap-tiap hari Selasa dan banyak lagi la konon tu.

Sunday, January 4, 2009

~sekolah semula~



@upin02Esok. Ada negeri-negeri yang akan memulakan sesi persekolahan. Selamat kembali ke sekolah saya ucapkan. Saban tahun kita akan menyaksikan pelbagai ragam yang dilalui oleh murid-murid yang baru pertama kali menjejakkan kaki ke alam persekolahan. Namun fenomena ini semakin berkurangan kerana para pelajar telah dibiasakan dengan keadaan ini sedari usia semuda 4 tahun lagi. Ya. Maksud saya pastinya kerana kewujudan Taska sama ada milik kerajaan, bukan kerajaan mahupun persendirian banyak membantu dalam mengatasi dilema yang perlu dihadapi oleh seorang murid itu.

Tahun ini, adik bongsu saya akan memulakan sesi persekolahannya di tadika. Girang bila dibelikan alat kelengkapan persekolahan terutamanya bag yang berimejkan Barbie. Tergambar di wajahnya perasaan tidak sabar untuk melangkah ke alam baru. Alam yang akan membawanya untuk melalui langkah pertama dalam mengorak dan mencorak identiti dirinya. Pasti anda juga mempunyai pengalaman yang sama ketika mula melangkahkan kaki ke alam persekolahan.

Apa yang pasti alam persekolahan merupakan saat yang amat kita hargai kini. Waktu untuk kita mencari siapa kawan atau lawan. Saat kita belajar untuk mendefinisikan diri. Masa untuk kita belajar untuk lebih berdikari dan belajar untuk bersosial dengan orang di sekeliling kita sama ada rakan sebaya ataupun tidak. Alam persekolahan juga merupakan saat untuk kita belajar menerima dan memproses ilmu dan maklumat dengan betul dan bagi saya alam persekolahan banyak mengajar saya erti sebenar kehidupan sebelum saya benar-benar bersedia untuk menghadapi realiti kehidupan.

Baru-baru ini keputusan PMR telah diumumkan. Kepada yang berjaya, tahniah saya ucapkan. Teruskan perjuangan. Bagi yang kurang berjaya, ingatlah ianya bukan noktah untuk sebuah usaha. Kepada yang bakal menghadapi peperiksaan Good Luck. Buat si cilik yang bakal memulakan alam persekolahan, selamat memulakan diari baru dalam hidup anda. Ini destinasi yang seterusnya.


:skemasnail: ~selamat kembali ke sekolah~
~salam sayang untuk semua~